Sıkça Sorulan Sorular

1Dondurulmuş ürünler sağlıklı mıdır?
Son yıllarda, tüketicinin dondurulmuş gıda konusunda bilinçlenmesi, derin dondurucu kullanımının yaygınlaşması, büyük marketlerin sayısının artması, ürün çeşitliliği, besin tüketiminde ısıtma, dondurma, mikrodalga gibi ev araçlarına uyum ve kullanım kolaylığı; dondurulmuş besin tüketimini artıran etmenler oldu. Dondurulmuş gıdalar önce hammaddenin düşük sıcaklıkta muhafazasına yönelik olarak ortaya çıkmış, ancak daha sonraları pek çok hazır gıdanın bireysel tüketime hazır hale getirilmesi de mümkün olmuştur. Dondurarak saklama; besin çevresindeki suyu buz kristalleri haline getirerek, besinlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden bozulmalarını önleyen bir saklama yöntemidir. Bu saklama yönteminde besinlerin bileşim, yapı, görünüş, tat ve lezzetlerindeki değişiklikler durdurularak veya yavaşlatarak uzun süre dayanması sağlanır. Bu işlem çok kısa sürelerde yapıldığında, besin değeri kayıpları daha az olmaktadır. Gıdaların korunması ve saklanmasında temel ilke, gıdanın tazeyken taşıdığı özelliklerin korunması ve bozulmalarının önlenmesidir. Gıdanın son kullanıma en hazır haliyle sunulmasını sağlayan dondurulmuş ürünler, aynı zamanda en sağlıklı şekilde korundukları için de sağlıklı bir yaşamın önem kazandığı günümüz dünyasında iyi bir seçimdir. Özellikle dondurulmamış ve hazır satılan bazı ürünlerin raf ömrünün uzatılması amacıyla katkı maddesi konulma yönteminin kullanılması ve dondurulmuş ürünlerde böyle bir ihtiyacın olmaması, ürünlerin daha sağlıklı bir şekilde sofralarımıza gelmesini ve bu sebeple tercih edilmesini sağlamaktadır. Genel olarak, besin maddelerinin tat koku gibi karakteristik özelliklerinin tüketim aşamasına kadar bozulmasını önleyecek soğuk ortamlarda korunması soğuk zincir olarak tanımlanmaktadır. Dondurulmuş besin sektöründe bu zincir hayati önem taşımaktadır. Gıdaların -42°C'de dondurulduktan sonra tüketimine kadar olan süreçte -18°C'ye (bu sıcaklık ürün çeşidine ve amaçlanan depolama süresine göre değişebilir) düşürülen ısı ortamında depolanması ve taşınması gerekmektedir. Zincirin halkalarından bir tanesinin kopması ürünün niteliğini bozmakta, ürünün kalitesini etkilemekte ve sağlık riskleri oluşturmaktadır. Dondurulmuş besin alırken taş gibi sert olanları tercih etmek gerekir. Üzerinde buz kristali olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır. Bu durum soğuk zincirin kırıldığının bir kanıtıdır ve besin zehirlenmeleri için davetiye niteliğindedir. Besin çözülmüş ve ardından tekrar donmuştur.
2Dondurulmuş ürünleri satın aldıktan sonra eve kadar nasıl muhafaza etmeliyim?
Genel olarak, besin maddelerinin tat koku gibi karakteristik özelliklerinin tüketim aşamasına kadar bozulmasını önleyecek soğuk ortamlarda korunması soğuk zincir olarak tanımlanmaktadır. Dondurulmuş besin sektöründe bu zincir hayati önem taşımaktadır. Gıdaların -42°C'de dondurulduktan sonra tüketimine kadar olan süreçte -18°C'ye (bu sıcaklık ürün çeşidine ve amaçlanan depolama süresine göre değişebilir) düşürülen ısı ortamında depolanması ve taşınması gerekmektedir. Zincirin halkalarından bir tanesinin kopması ürünün niteliğini bozmakta, ürünün kalitesini etkilemekte ve sağlık riskleri oluşturmaktadır. Dondurulmuş besin alırken taş gibi sert olanları tercih etmek gerekir. Üzerinde buz kristali olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır. Bu durum soğuk zincirin kırıldığının bir kanıtıdır ve besin zehirlenmeleri için davetiye niteliğindedir. Besin çözülmüş ve ardından tekrar donmuştur. Yukarıda bahsedilen önemli noktaları da göz önünde bulundurarak sizlere tavsiyemiz, market alış verişinizde dondurulmuş ürünlerin alımını en sona bırakmanız, satın alım gerçekleştirten sonra da bir an önce eve ulaşımı sağlayarak ürünleri yine aynı şekilde buzdolabınızda -18°C’deki dondurucu bölümüne yerleştirmeniz yönündedir. Eve ulaştığınızda ürünleri dondurucuya koymadan önce lütfen konrol edin ve ürünlerin hala çözülmediğinden emin olun. Eğer çözülme işaretleri görüyorsanız ürünü hemen pişirip tüketmeniz gerekmektedir.
3Dondurulmuş gıda ürünlerinin raf ömürleri ne kadardır?
Unlu mamullerde raf ömrü 12 aydır. -18°C’deki derin dondurucuda son kullanma tarihine kadar tazeliğini korur.
4Ürün çözdürüldükten sonra dondurulursa ne olur?
Besinlerin içinde bulunan ve ürünlerin süratle bozulmalarına neden olan mikroorganizmaların aktiviteleri, ürünler -18 °C’de ısıya indikleri zaman durdurulmaktadır. Dondurulmuş ürünlerin çözüldükleri zaman bünyelerinde bulunan suyun bir kısmını dışarı vermeye başlamaları ile birlikte bu mikroorganizmalar tekrar faaliyete geçmeye başlar. Uzun süre çözülmüş olarak bekletilen ürün içinde büyük miktarda besin kaybı ve bozulmalara neden olan mikroorganizma hareketleri meydana gelmiş olur. Bu şekilde çözülen dondurulmuş ürünler tekrar donduruldukları takdirde barındırdıkları besin değerlerini yitirmiş ve sadece posa değeri taşıyan fiziksel bir görünümde saklanmış olurlar.
5Dondurulmuş ürünleri nasıl pişirmeliyim?
Öncelikle fırınınızın pişirilecek olan ürününüze göre ısıtılması gerekmektedir. Fırın gerekli pişirme ısısına geldikten sonra ürünleri yerleştirdiğiniz tepsinizi orta rafa yerleştirin. Orta bölüme yerleştirme ürünün alt ve üst tarafının daha dengeli pişmesi açısından önemlidir.
6Dondurulmuş kurabiyeleri pişirirken nelere dikkat etmeliyim?
Kurabiyeler pişerken genleşerek hacimleri büyümektedir. Bunu göz önünde bulundurarak, en başta ürünleri tepsi kenarlarından ve kurabiyelerin birbirleri arasındaki mesafenin minimum 4-5 cm kadar olmasına dikkat edin.